Ahvpinšer on üks vanimaid koeratõuge, kellest on andmeid juba 17. sajandist. Algselt Saksamaalt pärit koera nime esimene pool „affen“ tähendab narrima ja nime teine pool, „pinscher“, tähendab terjerit. Ahvi näoga koera esivanemateks on tõud belgia grifoon ja brüsseli grifoon, kelle näod meenutavad samuti ahvi välimust. Koerale on iseloomulik energiline ja uhkeldav kõnnak.

Välimus
Ahvpinšeril on kuplikujulise otsmiku ja laiade kulmudega küllaltki väike pea. Hambad ja keel ei tohi näha olla, kui koera suu on kinni. Silmad on musta värvi, ümarad ja säravad ning kõrvad on väikesed, püstised, kuigi vähene kõrva otsa pöördus on lubatud. Kael on lühike ja sirge ning keha on tugeva välimusega. Esijalad on sirged ja tagajalad on heade nurkadega. Saba on kõrge asetusega ja liikumisel veidi kaarjas. Kasukas on karmikarvaline - mõnedel kehaosadel lühike ja tihe ning mõnedel kohtadel pikem. Karv on pikem õlgade piirkonnas, kaelal ja peas. Eelistatud karvkatte värvus on must, kus on lubatud ka veidi halli tooni. Koer on tavaliselt musta värvi karvkattega. Näo ja rinna piirkonnas võib-olla ka hallikaid toone. On ka hõbedasi, musta ja pruuniga ning punaka tooniga ahvpinšereid. Ahvpinšeri karvkate on üpris korratu välimusega.
Ahvpinšeri turjakõrguseks võib-olla 24-28 cm pikk ja nad kaaluvad umbes 3-4 kg.

Toitmine
Affen on vähenõudlik koer, kel puuduvad spetsiaalsed toidunõuded. Ta on üldiselt hea isuga, kuid aeg-ajalt võib esineda ka valivat söömist. Ahvpinšeril on kalduvus ülesöömisele, mis võib kaasa tuua ülekaalulisuse probleemi, seega on oluline koera toidu tarbimist tähelepanelikult jälgida.

Suhtlus
Nad on energilised ja enesekindlad loomad, kes käituvad humoorika tõsidusega. Nad on oma omanike suhtes eriti südamlikud, kuid on kergesti ärrituvad, keevalise ja kartmatu temperamendiga koerad. Võõrad neile ei meeldi ja nad näitavad seda ka välja. Kutsika tõhus sotsialiseerimine aitab agressiivsust vähendada. Ahvpinšerid klähvivad valjult, seega on nad head märguande koerad. Nad vajavad õrna kohtlemist ja ei sobi väikeste lastega peredesse.

Aktiivsus
Kuigi ahvpinšer on väikesekasvuline koer, on ta küllaltki aktiivne ja vajab igapäevaselt liikumist. Jalgadele ja silmadele tekkivate vigastuste vältimiseks on oluline tagada õige pikkusega liikumisaeg.

Treenimine
Ahvpinšerid on intelligentsed koerad ja vägagi enesekindlad. Nad on kergesti treenitavad. Koolitusega peab alustama koera varases vanuses, kuna nad on küllaltki tarmukad ja mõned terjeri iseloomujooned võivad muutuda väga tüütuteks, kui koerale osutatakse liialt vähe kontrolli.

Pesakond
Pesakonnas on keskmiselt 2 kutsikat.

Eluiga
Ahvpinšer elab umbes 12-aastaseks.