Malamuut meenutab mitmel viisil oma kauget sugulast hunti. Kuid malamuut on kodustatud koer ja ei ole hundi hübriid. Malamuudil on olnud silmapaistev ajalooline karjäär Arktika ja Antarktika maadeuurijate kaaslastena. Tőule omane kehahoiak peegeldab koera aktiivsust, pea ettepoole suunatuna ning tählepanelik silmavaade räägib huvist ja uudishimust ümbritseva suhtes.

Välimus

Malamuut on võimas ja tugevate luudega koer. Pea on lai, eriti kõrvade vahel. Mandlikujuliste silmade vahel peab olema väike korts. Eelistatud on must nina, kuid heledakarvalistel koertel on lubatud ka pruun või kirju nina. Lõuad on tugevad ja kääritaolise hambumusega. Keskmise suurusega kõrvad on ümarate otste ja kolmnurkse kujuga. Kõrvad asetsevad teineteisest kaugel. Tugev ja mõõdukalt kaarjas kael toetub sügavale rinnakorvile. Keha on kompaktne, kuid mitte lühike. Puusad on väikese kalde all ja niuded peavad olema lihaselised ja õige pikkusega. Saba on kergelt kaardus. Õlad on väikse kalde all ja toetuvad tugevate luudega esijalgadele. Käpad on suured, üksteise ligi asetsevate varvaste ning tihedate ja tugevate käpapatjadega. Tagajalgade põlvekohad peavad olema õige painduvusega. Jalad peaksid andma mulje täielikust täiusest. Pealiskarv on tihe ja kare; aluskarv on paks ja võidunud. Aluskarv võib olla kuni 5 cm paksune! Värvustena on lubatud valgete märgistustega hall, must ja punane. Valged kohad võivad olla mütsina või maskina näo ümber ning jalgadel ja kõhu piirkonnas. Lubatud on ka valge laik otsmikul. Eelmainitud kohtade värvuseks võib-olla ainult valge. Tegemist on suure koeraga, kel on vett tõrjuv karvkate.

Isaste koerte turjakõrgus on 64-71 cm, emastel 58-66 cm. Kaal jääb vahemikku 38-56 kg

Toitmine

Kui koera rakendatakse kelgu vedamisel, peaks ta olema jõudlustoidul, kuna see põletab suurt osa kaloreid. Alaska malamuudi pidamisel lihtsalt lemmikloomana peaks koer saama tavalist koeratoitu. Malamuudi kohta tuleb öelda, et vaatamata oma suurele kogule tarbib ta toitu suhteliselt tagasihoidlikult. Isegi, kui ta seda välja ei näita - nimelt on paljudel malamuutidel komme süüa alati ära kőik ja kohe, mis ette antakse.

Suhtlus

Hundile sarnase välimuse tõttu arvatakse tihti, et malamuudist saaks hea valvekoer. See pole aga üldsegi nii! Nad on väga sõbralikud, kiinduva iseloomuga koerad, kes hauguvad ka täiesti võõraste peale haruharva. Malamuut on truu, üllameelne koer, kuid võib teisest tõust sama sugu koerte suhtes domineerivaks muutuda. Nad saavad lastega hästi läbi, kuid vanemad peaksid neil mängimise ajal alati silma peal hoidma. Kui malamuut on teiste koduloomadega üles kasvanud, võtab ta nad omaks. Malamuuti ei tohiks kunagi omapäi jätta. Nii võib ta pahuraks ja tõrjuvaks muutuda, mis võib kaasa tuua käitumisprobleeme. Omanikud peaksid arvestama koera vajadusega ulguda ja kaevata. Mõnede aretajate sõnul on malamuudil tugev instinkt ka prügikastist toitu otsida. Malamuut ei sobi esmakordselt koeraomanikuks saavale inimesele.

Aktiivsus

Alaska malamuut kuulub töökoerte rühma. Neid kasutatakse kelgu vedamisel, kelguvõistlustel, koertenäitustel, kuid nad on ka lihtsalt head kaaslased.

Treenimine

Samasooliste malamuutide vahel võib tekkida domineerimist, seega on oluline koera juba varajases eas põhjalikult sotsialiseerida, enne kui lasete tal teiste koertega vabalt ringi joosta. Malamuudile on vaja kindlat omanikku, kes võtab juhi rolli ja treenib teda. Kuigi malamuudil võtab käskudele allumine aega, saab talle siiski õpetada kõiki kuulekus- ja agilityharjutusi.

Pesakond

Pesakonnas on umbes 6-7 kutsikat.

Eluiga

Malamuudi keskmine eluiga on umbes 10 aastat.