Cavalier king charles spaniel on spanjelitőugudest väikseim ning kuulub seltsi- ja kääbuskoerte rühma. Eneseväärikus ja hea iseloom on selle tőu puhul alati märgatav, kuna neid koeri on sajandite vältel aretatud täiuslikeks seltsikoerteks. Kuigi cavalier kuulub kääbuskoerte hulka on ta oma väikese kasvu kohta hämmastavalt tugev, vastupidav ja sportlik.

Välimus
Kõrvade vahel on kolju peaaegu tasapinnaline. Nina on musta värvusega. Koon on koonusekujuline, kuid mitte terav. Huuled on rippuvad. Lõuad on tugevad ja kääritaolise hambumusega. Silmad on ümarad ja tumedavärvilised, laia asetusega ja mitte punnis. Silmade all on väike padjake, mis lisab pilgule võlu. Kõrvad on rikkaliku karvkattega, kõrge asetusega ja pikad. Kael on mõõdukalt pikk ja kergelt kumer. Selg on tasane ja kere lühike. Rind on mõõduka sügavusega ja roided hästi kaardunud, kuid mitte silindrilise kujuga. Jalad on paralleelsed. Rõõmus cavalier hoiab oma saba lakkamatus liikumises. Kõnnak on graatsiline ja energiline. Eelistatud on siidine kasukas rikkaliku karvkattega kõrvadel, jalgadel ja sabal. Karvkatte värvuseks on lubatud mitmeid toone kindlat värvi märkidega. Mustal punakaspruunide laikudega koeral on lubatud punakaspruunid märgid silmadel, põskedel, kõrva siseküljel ja saba alumisel küljel. Trikoloor peab hõlmama musta, pärlvalget ja punakaspruuni. Lubatud on veel ühevärviline sügavpunane karvkate ja blenheimi karvkate – kastanivärvi laigud pärlvalgel põhjal ja soovitavalt laik silmade vahel.
Nii isaste kui ka emaste koerte turjakõrgus jääb vahemikku 30-33 cm ja kaal on 5,5-8 kg.

Toitmine
Koera on lihtne toita, ta ei vaja spetsiaaltoite ega toidulisandeid. Meeles peab pidama kindlasti seda, et cavalieri ei tohi üle toita, kuna tal on soodumus ülekaalulisusele.

Suhtlus
Cavalier king charles spanjel on südamlik, vähenõudlik ja lihtsalt treenitav koer. Ta sobib suurepäraselt laste ja eakata inimestega. Tal ei ole kombeks liigselt haukuda, kuid annab võõraste tulekust häälekalt teada. Kuid sellegi poolest ei sobi cavalier valvekoeraks, kuna ta suhtub enamikesse inimestesse sõbralikult. Koer saab hästi läbi ka kasside ja teiste väikeste lemmikloomadega. Tänu oma suurusele sobib koer ka reisikaaslaseks.

Aktiivsus
Koer kohandub hästi talle võimaldatava liikumisajaga, kuid vajab siiski regulaarset jalutamist, vastasel juhul hakkab kaal suurenema.

Treenimine
Cavalier king charles spanjel on südamlik, vähenõudlik ja lihtsalt treenitav koer. Talle meeldib omanikule rõõmu valmistada ja ta saab hästi hakkama ka kuulekusevõistlustel.

Pesakond
Pesakonnas on keskmiselt 6 kutsikat.

Eluiga
Terve cavalier võib elada 13-15 aastaseks.