Chesapeake bay retriiver kuulub jahikoerte rühma. Tänapäeval on nad tublid jahikoerad ja toredad seltsilised. Chesapeake bay retriiver on tőug, mis aretati välja jahtimaks veelinde äärmuslikes vee-ja ilmastikuoludes (algselt toimus see USAs Chesapeake lahe kaldal), tihti kuulus selle hulka ka jäistes voogudes töötamine. Ta őpetati rahulikult paadis vői vankris istuma ning vajaduse korral ka lastud saaki varaste eest kaitsma – seega on nad üpris kaitsva loomusega pere ja omandi suhtes.

Välimus
Chesapeake bay retriiveril on lai pea. Silmad on keskmise suurusega, laia asetusega ning kollaka või merevaigu värvusega. Kõrvad on väikesed ja kõrge asetusega. Lõuad on tugevad ja kääritaolise hambumusega. Kael on lihaseline ja liitub tahapoole asetsevatele õlgadele. Rind on lai ja sügav; roided hästi kaardunud. Tagakeha on õlgadest kõrgem, seega pole ka lanne tasane. Jalad on üsna suured, varvaste vahel on ujunahad. Saba on sirge või kergelt kaarjas. Karvkate on lühike (mitte üle 4 cm) ja tihe. Pealiskarv on õline, karmikarvaline ja tihe; aluskarv on pehme ja karvane. Karv on laineline kaelal, õlgadel, seljal ja niuetel, kuid see ei tohi täiesti lokkis olla. Karvkatte eelistatud värvusteks on kuluheina värv, punane/kuldne või pruunid toonid. Rinnal, kõhul ja jalgadel on veidi valget lubatud.
Isaste koerte turjakõrgus jääb vahemikku 58,4-66 cm ja kaal võib-olla 29,5-36,4 kg. Emaste turjakõrguseks on 53,3-60,9 ja kaal võib-olla 25-31,8 kg.

Toitmine
Chesapeake bay retriiver on hea isuga koer. Vähese liikumise tõttu võib koer kaalus juurde võtta.

Suhtlus
Chesapeake bay retriiver on iseseisev ja isepäine koer, kuid samas ka väga südamlik. Ta saab lastega hästi läbi. Koer armastab õues olemist ja eriti ujumist. Ta on rõõmus, valvas koer, kellele meeldib inimeste ja teiste koerte seltskond. Chesapeake võib täiskasvanuna, umbes 3-aastaselt, väga rahulik koer olla. Koer on kaitsva iseloomuga, kuid ei näita seda välja enne, kui 9.-18. elukuul.

Aktiivsus
Chesapeake bay retriiver vajab palju liikumist ja kui ta ei saa seda piisavalt, võib ta pahandusi tegema hakata. Ta naudib ujumist ja visatud asjade tagasitoomine on koera lemmikspordiala. Koer ei sobi linnakorterisse ega niisama laisklema.

Treenimine
Chesapeake on intelligentne kuid ka suhteliselt isepäine koer. Tõug ei sobi esimest korda koeraomanikuks saavale inimesele. Treenimise ja sotsialiseerimisega võiks ja peabki alustama juba koera varajases vanuses. Koer kaitseb kõik pereliikmeid võimaliku ohu eest väga hästi.

Pesakond
Pesakonnas võib-olla 1-16 kutsikat, kuid keskmine järeltulijate arv on 8 või 9.

Eluiga
Chesapeake võib elada kui 12 aasta vanuseks.