Habecollie kuulub karjakoerte rühma. Neid kasutatakse lammaste karjatamisel, seltskoertena ja näitusekoertena. Habecollie on Sotimaalt pärit väga vana britikarjakoera tőug. Suurbritannia üks vanimaid koeratőuge ning esimene ära tuntav isend sellest tőust pärineb aastast 1540. Habecollie on tavaliselt őnnelikud. Nad andestavad kergesti ja ei pea iial pikka viha, kuid samas őpivad oma tegudest. Nende entusiasm elu ja kőige suhtes, mis elul pakkuda on, on nakkav; nad on tihti peale koomilised, vahel seda isegi endale teadvustamata.

Välimus
Kolju on lai ja lame. Nina on suur ja karvkattega samas toonis. Hambumus on kääritaoline. Silmad on toon-toonis karva värvusega, laia asetusega ja suured, pehme ja südamliku ilmega. Kõrvad on suured ja rippuvad, mis kerkivad veidi, kui koer on valvas. Kael on veidi kaarjas ja toetub tahapoole asetsevatele tugevatele õlgadele. Karvarohked esijalad on tugevad ja küünarnukk moodustab õla kõrgeima punktiga nurga. Rinnakorv on sügav, ulatudes küünarnukkideni. Roided on hästi kumerdunud. Selg on lai ja tasane. Tagajalad on lihaselised ja tugevad. Käpad on ovaalsed ja tugevate päkkadega. Saba on madala asetusega ja piisava pikkusega, et viimane sabalüli ulatuks vähemalt kannaliigeseni. Karvkate on kahekordne pehme, karuse ja tiheda aluskarvaga. Valged märgitused ei ole lubatud õlgade taga ega ringina ümber silmade.
Isaste koerte turjakõrgus on 53-56 cm, emastel 51-53 cm. Koerte kaal jääb vahemikku 18-28 kg.

Toitmine
Habecollie'd on kiirelt kasvav tõug, seega on õige toitainete kogus kutsikaeas eriti oluline. Koera ei tohiks kindlasti üle toita ja talle ei tohiks ka lisatoitaineid pakkuda, kuna need võivad luu väärarenguid põhjustada.

Suhtlus
Habecollie on õpihimuline koer ja naudib inimeste seltskonda. Koer saab hästi läbi ka teiste lemmikloomadega. Võõraid tervitab habecollie valju haukumisega, kuid üldjuhul võtab ta neid soojalt vastu. Koera ei ole mõttekas pikaks ajaks üksi jätta, sest tal hakkab igav. Selle tagajärjel hakkab ta palju haukuma ja pahandusi tegema. Habecollie vajab nii vaimset kui ka füüsilist stimuleerimist. Tugevast karjatamisinstinktist tulenevalt võib habecollie lapsi ja täiskasvanuid ühte tuppa karjatama hakata. Väikeste laste puhul peaks koeral mängimise ajal kindlasti silma peal hoidma, kuna habecollie'l on kombeks järsult käituda.

Aktiivsus
Habecollie on väga aktiivne koer ja vajab palju liikumist. Koerale meeldivad erinevad koeraspordialad, sh frisbee ja jalgpall ning ta on osav ka agility-, kuulekus- ja jäljevõistlustel.

Treenimine
Treenimisel on oliline kindlus ja hellus. Koer ei talu karmi kohtlemist. Habecollie on vägagi õpihimuline koer ja naudib inimeste seltskonda.

Pesakond
Pesakonnas on keskmiselt 6-7 kutsikat, kuid järeltulijate arv võib-olla ka 10-12.

Eluiga
Habecollie 'd elavad kõrge vanuseni, isegi 16-17 aastat.