Tegu on väga vana koeratőuga, pärit on nad Kaukasuse mäestiku aladelt. Teda kasutati eelkőige karja ja kodude kaitsmisel. Kaukaasia lambakoer on iseloomult valvuri tüüpi, tal on väga tugevalt välja arenenud valve- ja kaitseinstinktid. Neis on ühendatud suur energia ning jõud, tasakaal ja rahu, aga ka agressiivne hoiak ja loomulik umbusk võõraste suhtes.

Välimus
Kaukaasia lambakoerad on harmoonilise kehaehitusega, suured ja tugevad koerad, tugeva luustikuga ja jõuliste lihastega. Kergelt ristkülikukujulise kerekujuga. Sugupoole tüüp on selgelt eristatav. Isased on maskuliinsed, hästi arenenud turjaga ja suurema peaga kui emased. Nad on ka massiivsemad ja suuremad, ent sageli lühema kerega kui emased. Pea on suur, massiivne ja laiade põsesarnadega. Pealtvaates on pea laia põhjaga kiilu kujuline. Silmad on mõõduka suurusega ja ovaalse kujuga, mitte liiga sügaval asetsevad, laiad ning viltuse asetusega. Kõrvad on mõõduka suurusega, paksud, kolmnurkse kujuga. Loomulikult rippuvad, kõrge ja laia asetusega. Saba on kõrge asetusega, sirbikujuliselt kaarduv või rõngas. Karvastik on tiheda aluskarvaga karm ja sirge Pea peal ja jalgade esiküljel on karv lühem, tihedalt liibuv. Karvapikkuse alusel jaguneb tõug kolme tüüpi: pikakarvalised, lühikarvalised ja keskpika karvkattega. Värvuselt on kaukaasia lambakoerad hallid eri varjunditega heledast roostevärvilisest toonist mullakarvaliseni, esineb ka tiigertriibulist, täpilist ning laigulist karvkatet.
Kaukaasia lambakoera turjakőrgus on 64-72 cm, kaal 46-70 kg.

Toitmine
Suure söömisharjumusega koerad.

Suhtlus
Loomult on kaukaaslane tasakaalustatud ja rahulik. Hästi arenenud kaitsereaktsiooniga tigedus võõraste suhtes. Käitumine on tasakaalukas, aktiivne, enesekindel, julge ja sõltumatu. Kaukaasia lambakoer väljendab selgelt oma kiindumust peremehe vastu ning ta on ka suurepärane valvekoer.

Aktiivsus
Väga aktiivne koer, vajab suurt ala et saaks igapäevaselt joosta. Kuid tal on väljapaistev püsivus, vähenõudlikkus ja võime kohaneda erinevates ilmastikuoludes.

Treenimine
Vajavad kindlasti varajast koolitamist, sotsialiseerimist kutsikaeas. Nende areng on aeglane, öeldakse et 1 aastasel kaukaaslasel on alles 3 kuu vanuse kutsika mőistus ja kombed.

Pesakond
Pesakonnas on keskmiselt 5-8 kutsikat.

Eluiga
Keskmine iga 10-11 aastat.