Taksid kuuluvad hagijate rühma. Takside ajalugu ulatub 15. sajandi Saksamaale. Kuid taksi sarnaseid koerakujutisi on leitud juba Vana-Egiptuse ja Mehhiko kunstist ning andmeid on ka 1. sajandi laevavrakkidelt Itaalias. Kääbustakse on kasutatud tuhkrute asemel jäneste urgudest välja ajamiseks. Tänapäeval on taksid armastatud pere- ja jahikoerad.

Välimus
Taksi pea on pikliku kujuga. Vahemaa ninaotsalt otsmiku ja koonu üleminekukohani veidi pikem kui viimasest kuklakühmuni. Silmad on mandlikujulised ja tumedavärvilised. Nina, silma ääred ja huuled on musta värvusega. Kõrge asetusega kõrvad on pikad ja ümarate otstega. Lõuad on tugevad ja kääritaolise hambumusega. Kergelt kaarjas kael liitub lihaselise esikehaga, mis algab pika laia õlaluuga. Õlavarreluu peab olema õla pikkusega võrdne ja asetsema paremal nurgal. Lühikesed esijalad on profiilis sirged, eestvaates kerge nurga all. Käpad on tugevate käpapatjadega ja tugevate küünistega. Lihaselisel kehal on tasane selg ning tugeva rinnakuluuga sügav, lai rind. Reieluu peab olema suhteliselt pikk ja moodustama vaagnaluuga sirge nurga. Karvkate on lühike, sile ja tihe. Näitusekoerte karvkatte värvuseks on lubatud kõik toonid. Rinnal on lubatud veidi valget, kuid see on ebasoovitav.
Takse mõõdetakse rinnaümbermõõdu alusel. Kääbustaksi rinnaümbermõõt jääb vahemikku 31-35 cm. Nii emased kui isased koerad kaaluvad 4-5 kg.

Toitmine
Taksikoera peaks toitma ühe toidukorra asemel kaks korda päevas.

Suhtlus
Taks on intelligentne, kuid isepäise mõtlemisega koer. Seega pole ka treenimine väga lihtne. Koera domineerivuse vältimiseks peaks koolitamine olema kindlakäeline ja järjepidev. Vääral kohtlemisel muutub koer pahuraks. Laste, võõraste ja teiste loomadega harjumiseks peab taksi juba varajases vanuses sotsialiseerima hakkama. Koer kiindub tugevalt oma perekonda ja eriti ühte inimesse. Võõraste suhtes on taks umbusklik.

Aktiivsus
Kuigi taksil on lühikesed jalad, peab temaga vähemalt korra päevas jalutamas käima. Tugevast jahtimisinstinktist tulenevalt peaks koera õues kindlasti rihma otsas hoidma. Vastasel juhul võib koer lõhna ülesvõtmisel minema joosta ja tagasikutsumisele mitte alluda. Taks elab õnnelikult nii majas kui ka korteris. Taksi ei tohiks lubada palju treppidest üles-alla käia, kuna see võib tema pikka selgroogu kahjustada. Kui koer elab aiaga majas, peab aed kindlasti igalt poolt kindlalt kinni olema, just selle sama tugeva jahtimisinstinkti tõttu. Pidage meeles, et taks võib ka palju kaevata.

Treenimine
Taks on küll intelligentne, kuid mitte just kõige lihtsamini treenitav koer. Taksil on uudishimulik meel ja isepäine mõtlemine. Tugevast jahiinstinktist tulenevalt ei pruugi koer käskudele alluda. Kasside ja teiste koertega läbisaamiseks peab taksi juba varajases vanuses sotsialiseerima hakkama. See aitab vähendada ka umbusklikkust võõraste suhtes.

Pesakond
Pesakonnas on keskmiselt 3-4 kutsikat, kuid järeltulijaid võib-olla ka kuni 8.

Eluiga
Keskmine iga 11-13 aastat.