Newfoundlandi koer kuulub töökoerte rühma. Algselt olid nad kalameeste abilisteks; tänapäeval kasutatakse neid pääste- ja seltsikoertena. Mitte asjata ei kutsuta newfoundlandi koeri őrnahingelisteks hiiglasteks. Vastandina oma massiivsele kehale ja vőimsatele lihastele on njuufad ülimalt usaldavad, kannatlikud ning sőbralikud.

Välimus
Newfoundlandi koeral on lai pea ning üsna lühike ja neljakandiline koon, mis on kaetud lühikeste karvadega. Lõuad on tugevad ja kääritaolise hambumusega. Silmad on küllaltki sügavad, lahus asetsevad ja tumepruuni värvusega. Kõrvad on väikesed, asetsevad kaugel kolba tagaosas ja on kaetud lühikeste karvadega. Kael on tugev ja hea asetusega õlgadel. Rind on lai ja sügav. Selg on lai, lanne tasane. Esijalad on sirged ja hästi lihaselised; tagajalad on samuti lihaselised ja jõulised. Käpad on suured ja ujulestadega. Saba on keskmise pikkusega ja kaetud tugevate karvadega. See ulatub kannaliigesteni ja hoidub rippu. Liikumise ajal on sirgelt taga, kergelt ülespoole kaardunud sabaotsaga. Saba ei tohi kunagi olla üle selja ega rõngas. Koera liigutused on vabad ja kergelt õõtsuvad. Kahekordne karvkate on paks, sirge, karm, rasvane ja vett tõrjuv. Esijalgadel on rohkem narmaskarvu kui tagumistel. Karvkatte eelistatud värvused on must, pruun või valge mustade laikudega.
Isase koera turja ideaalkõrguseks on 71 cm ja ta kaalub umbes 64-69 kg. Emase koera turjakõrguseks on 66 cm ja ta kaal jääb vahemikku 50-54 kg.

Toitmine
Luude ja liigeste õige arengu tagamiseks peab kutsikale pakkuma toitaineterikast toitu. Toidulisandeid ei tohiks kindlasti anda, sest need teevad rohkem halba kui head.

Suhtlus
Newfoundlandi koer on õpihimuline koer, kes sobib suurepäraselt perekoeraks. Koerale on iseloomulik päästeinstinkt. Seepärast pole mõtteks koos koeraga ujuma minna, kuna ta püüab teid kindlasti igal viisil veest välja tassida. Newfoundlandi koer saab hästi läbi nii inimeste kui ka loomadega. Ta on väga elurõõmsus ja sõbralik koer.

Aktiivsus
Kutsika liikumine peaks kindla kontrolli all olema, et tagada luude ja liigeste korrektne arenemine. Newfoundlandi koer armastab vett ja ujumine on üks tema lemmiktegevustest.

Treenimine
Newfoundlandi koer on intelligentne koer, kes vajab hella kohtlemist ja järjepidevat treenimist.

Pesakond
Pesakonnas võib-olla 2-15 kutsikat.

Eluiga
Newfoundlandi koer elab keskmiselt 10 aasta vanuseks.