Nova scotia retriiver kuulub jahikoerte rühma. Nova Scotia retriiver on kasvult retriiveritest väikseim, tema kodumaa on Kanada, täpsemalt on ta pärit Nova Scotiast. Algselt kasutati neid veelindude väljapeletamiseks ja saagi äratoomiseks. Tänapäeval on nad jahi- ja seltsikoerad. Ta on energiline, armastab liikumist. Ta on väga sotsiaalne, lastega saab hästi läbi, samuti teiste koertega.

Välimus
Pea on kiilukujuline, laia kolbaga, mis on kergelt kumerdunud. Nina on lihavärvi või must. Huuled ei tohi olla lõdvad, lõuad on tugevad ja kääritaolise hambumusega. Silmad on merevaiguvärvi või pruunid, keskmise suurusega ja mandlikululised. Kõrvad on keskmise suurusega, kolmnurksed, kõrge asetusega ja ümarate otstega. Esijalad on sirged, tugevad ja lihaselised. Tagajalad on hästi lihaselised. Käpad on ümarad, kitsad ja hästi koondunud varvastega. Varvaste vahel on ujulestad. Liigutused on jõulised, vetruvad ja vabad. Saba on rikkalike narmaskarvadega. Puhkeasendis hoidub seljajoonest allapoole ja tõuseb liikumisel kõrgele selja kohale. Kahekordne karvkate on keskmise pikkusega, sirge ja vett tõrjuv. Aluskarv on pehme ja paks. Seljal võib kergelt laines olla. Kurgu all, kõrvade taga ja kintsudel on pikad narmaskarvad. Karvkatte eelistatud värvusteks on kõik punased ja oranžid varjundid, sabaalused narmaskarvad on heledamas toonis. Saba otsas, käppadel ja rinnal on veidi valget lubatud.
Isase koera turjakõrguseks on 48-51 cm ja emastel 45-48 cm. Kaal jääb vahemikku 17-23 kg.

Toitmine
Luude ja liigeste õige arengu tagamiseks peab kutsikale pakkuma toitaineterikast toitu.

Suhtlus
Ta on intelligentne koer, kes saab hästi läbi lastega ja naudib õues olemist. Koer sobib ideaalselt maa kohas elavale perele. Nova scotiat peab varakult sotsialiseerima hakkama.

Aktiivsus
Nova scotia retriiver vajab palju liikumist. Koerale sobivad kõik alad, mis on seotud ujumise ja asjade äratoomisega.

Treenimine
Nova scotia retriiverit ei ole keeruline treenida. Ta on intelligentne ja kiiresti õppiv koer. Järjepideva treenimisega võib koer häid tulemusi näidata nii flyballis kui ka agilitys. Koer on osav ka jälje- ja kuulekusvõistlustel.

Pesakond
Pesakonnas võib-olla 4-8 kutsikat.

Eluiga
Nova scotia keskmine eluiga on 12-14 aastat