Pikakarvaline collie kuulub karjakoerte rühma. Nad on karja- ja seltsi- ja näitusekoerad ning osalevad ka kuulekus- ja agilityvõistlustel. Collie on tark, kergelt alluv dressuurile, hell oma pereliikmete (inimeste) vastu. Hästi treenitud collie ei lase jalutuskäikudel peremeest kunagi silmist ja hoiab kõrvad poolkikkis, püüdes kinni iga väiksemagi heli või peremehe käskluse.

Välimus
Pea on olulise tähtsusega ja see peab olema tömbi, üsna pikliku kiilu kujuline. Otsmik on selgepiiriline. Silmad on mandlikujulised, keskmise suurusega ja alati musta värvusega. Pilk on malbe. Lõuad on tugevad ja kääritaolise hambumusega. Kõrvad on väikesed ja ei tohi pealael liialt lähestikku asetseda. Liikumise ajal on need ettepoole ulatuvad, puhkeolekus on need all. Kael on kumer, lihaseline ja jõuline. Liitub üsna tahapoole asetsevatele õlgadele. Keha pikkus peab ületama turja kõrguse. Esijalad on sirged ja lihaselised. Tagajalad on jõulised, kannad madalad. Käpad on ümarad, mõhnad on hästi arenenud, varbad hästi koondunud ja kaardunud. Saba on nii pikk, et viimane sabalüli ulatub kannaotsast madalamale. Liikumisel tõuseb kõrgemale, kuid mitte kunagi seljale.
Emaste koerte turjakõrgus jääb vahemikku 51-56 cm ja kaal on umbes 23-30 kg. Isaste koerte turjakõrguseks võib-olla 56-61 cm ja nad kaaluvad umbes 27-34 kg.

Toitmine
Kutsika toitmisel peab järgima kasvataja soovitusi. Täiskasvanud collie'sid on lihtne toita, kuna nad ei muutu toidu suhtes valivateks.

Suhtlus
Pikakarvaline collie on sõbralik koer, kel puuduvad agressiivsuse ja närvilisuse jooned. Ta on rõõmus koer, kes kiindub väga oma peresse ning saab hästi läbi teiste koerte ja muude lemmikloomadega. Collie'd on suurepärased mängukaaslased lastele. Koer kaitseb hästi kodu ja oma territooriumi ning võtab külalisi soojalt vastu.

Aktiivsus
Koer ei vaja palju liikumist ja kohandub hästi pere võimalustega. Kuid koer peab saama aeg-ajalt ka vabalt ringi joosta ja mängida.

Treenimine
Pikakarvaline collie õpib kiiresti. Tundliku loomuga koera peab treenima positiivsel ja leebel toonil. Füüsilist karistamist ja kõva häält ei tohiks kunagi kasutada.

Pesakond
Pesakonnas võib-olla 2-8 kutsikat, kuid tavaliselt on järeltulijate arv 5.

Eluiga
Pikakarvalise collie keskmine eluiga on 12-14 aastat.