Rottweiler on üks vanimaid koeratőuge maailmas. Rottweiler kuulub töökoerte rühma. Neid kasutatakse valve-, politsei-, seltsi- ja näitusekoertena. Rottweiler on keskmise- kuni suurekasvuline kompaktne Rottweiler on hea tasakaaluga, liikudes jõuliselt ja kindlalt. Nad on vägagi väledad koerad, kes suudavad hästi joosta ja hüpata.

Välimus
Pea on keskmise pikkusega. Lõuad on tugevad ja kääritaolise hambumusega. Silmad on mandlikujulised, keskmise suurusega ja tumepruuni värvusega. Kõrvad on väikesed, kõrge asetusega ja laialt lahus. Ripuvad tihedalt vastu põski. Kael on küllaltki pikk, ümar, väga lihaseline ja kergelt kumerdunud. Selg on sirge ja tugev, lanne on lühike, jõuline ja sügav. Õlad on hästi tahapoole asetsevad. Esijalad on sirged, lihaselised ja hea luustikuga. Tagajalad on laiad ja tugevalt lihaselised, põlve- ja kannaliigesed on hea nurga all. Käpad on tugevad, ümarad ja kompaktsed, hästi koondunud varvastega. Tagakäpad on veidi pikemad. Saba on lühike ja jõuline. Liikumisel hoidub veidi üle horisontaaljoone. Koer, kes on tuntud oma musta, tihedalt liibuva karvkatte poolest. Koeral on kahekordne kasukas, mille aluskarv on tihe ega paista jämeda ja keskmise pikkusega kattekarva alt välja.
Emaste koerte turjakõrgus jääb vahemikku 58-64 cm ja kaal on umbes 38 kg. Isaste koerte turjakõrguseks võib-olla 63-69 cm ja nad kaaluvad umbes 50 kg.

Toitmine
Kutsika puhul peab kindlasti järgima kasvataja antud toitmissoovitusi. Mao turse tekkimise vältimiseks peab täiskasvanud koerale süüa pakkuma kaks korda päevas.

Suhtlus
Rottweiler on omanikule ja kogu perele truu kaaslane ning kaitseb hästi oma territooriumi. Ta on kaitsev ja julge ning nagu paljud teised koeradki, võib armukadedaks muutuda, kui tähelepanu pööratakse mujale kui talle. Rottweilereid on erinevate iseloomudega. Mõned on iseseisvad, reserveeritud ja mitte nii sõbralikud. Teised on aga kõigiga lahked ja seltsivad. Seega peab kutsika valimisel eriti tähelepanelik olema. Pidage meeles, et mõned rottweilerid võivad agressiivsed olla ja ei sobi seega arglikele ega ebakindlatele inimestele.

Aktiivsus
Rottweiler vajab palju liikumist. Vastasel juhul võivad koeral mitmed käitumisprobleemid tekkida. Koerale meeldib nt metsas ringi joosta ja tal pole kombeks omaniku juurest kaugele ära uidata. Rottweiler naudib ka ujumist ja jalgratta kõrval jooksmist.

Treenimine
Rottweilerit peab kindlasti juba varakult treenima ja sotsialiseerima hakkama. Ta on intelligentne koer, kuid võib ka domineerivaks muutuda. Koer vajab kindlakäelist ja järjepidevat treenimist. Rottweiler on hääle suhtes vägagi tundlik koer. Kaitsekoolitus ei ole rottweileri puhul soovitatav, kuna see võib niigi kaitsealdis koera ülestimuleerida ja ta võib kontrollimatuks muutuda.

Pesakond
Pesakonnas on keskmiselt 6-10 kutsikat.

Eluiga
Rottweileri keskmine eluiga on 10-12 aastat.