Saksa dogi kuulub töökoerte rühma. Algselt kasutati neid sõjakoertena ning mäkrade, hirvede, huntide jt jahtimiseks. Tänapäeval on nad seltsi- ja valvekoerad. Saksa dogi on intelligentsed ja mängualtid. Mida intelligentsem on koer, seda kiiremini ta tüdineb asjadest. Seega pidev kordamine ja sundimine Saksa dogi juurde ei sobi. Saksa dogi on sőnakuulelik, kuigi mőnikord vőib-olla veidi laisk sőna kuulama.

Välimus
Saksa dogi pea on jõuline ja piklik, kõrvade vahelt kitsas. Lõuad on tugevad ja kääritaolise hambumusega. Silmad on keskmise suurusega ja tumedavärvilised. Kõrvad on kolmnurkse kujuga, kõrge asetusega ja põskedele liibuvad. Kael on pikk, tugev ja hästi kaardunud. Rind on väga sügav; lanne tugev ja sirge. Esijalad on sirged ja tugevad, tagajalad on hästi lihaselised ja jõulised. Käpad on kompaktsed hästi kaardunud ja koondunud varvastega. Saba on juurelt paks ja otsast koonusekujuline. See ei tohi olla rõngas ega üle selja ulatuda. Karvkate on lühike ja tihe. Liigutused on maadvõitvad; pea on kõrge hoiakuga. Näitusekoerte karvkatte eelistatud värvused on kollakaspruun, sinine, must, hallikas ja arlekiin.
Üle 18-kuuse koera minimaalne turjakõrgus peaks olema 76 cm ja kaal 54 kg. Sama vana emase koera turja ideaalkõrguseks on 71 cm ja kaal 46 kg.

Toitmine
Kuna tegemist on ülisuure koeraga, on ka toitmiskulud üsna suured. Vältima peaks toidulisandite andmist, kui veterinaar või kasvataja pole neid just soovitanud. Vale toidu pakkumine võib põhjustada kasvuprobleeme, mis võivad ilmneda alles hilisemas elus.

Suhtlus
Saksa dogi on intelligentne ja südamlik koer. Ta kiindub tugevalt oma peresse ja sagedasti külas käivatesse inimestesse. Saksa dogi saab hästi läbi teiste koerte, muude lemmikloomade ja lastega. Koer sobib just aktiivse eluviisiga perele. Territooriumile sisenevate võõraste suhtes reageerib koer kiirelt. Seega sobib saksa dogi hästi valvekoeraks, kuigi ta ei haugu eriti palju. Koera peab juba varajases vanuses treenima ja sotsialiseerima hakkama.

Aktiivsus
Saksa dogi ei vaja väga palju liikumist nagu ta suuruse järgi eeldada võiks. Ta naudib perega koosolemist, kamina ees lesisklemist ja kõiki teisi mugavusi. Kasvuperioodil ei tohi koer liialt palju liikuda, kuna see võib tulevikus tõsiseid luu-, liigese- ja lihaseprobleeme kaasa tuua.

Treenimine
Saksa dogi on intelligentne koer, keda saab kogenud koolitaja käe all kaitsetööks treenida. Kuna koer kasvab väga kiiresti väga suureks, peab koolitamisega juba varakult alustama. Kogu treenimine peab olema järjepidev. Kutsikana vajab saksa dogi ka küllaldaselt sotsialiseerimist.

Pesakond
Pesakonnas on keskmiselt 8 kutsikat, kuid järeltulijaid võib ka rohkem olla.

Eluiga
Saksa dogi keskmine eluiga on 5-10 aastat. Mõned elavad kauem, mõned vähem, kuid on andmeid ka kuni 14 aasta vanuseks elanud koertest.