Shar pei kuulub seltsikoerte rühma. Algselt kasutati neid meelelahutuskoertena ning jahi-, karja- ja kaitsekoertena. Tänapäeval on nad seltsi- ja näitusekoerad. Ta liigub vabalt ja innukalt. Ta on mänguhimuline, liikuv, aktiivne ja energiline.

Välimus
Pea on kehaga võrreldes üsna suur. Kolp on lame ja lai. Shar pei on lihtsalt ära tuntav oma voldilise naha poolest. Otsmikul ja põskedel on tugevad voldid ja need ulatuvad kuni rinnalottideni. Nina on suur ja lai, eelistatavalt musta värvusega, kuid vastavalt karvkatte värvusele on lubatud ka heledamad toonid. Silmad on mandlikujulised, keskmise suurusega ja tumedavärvilised. Kreemika ja helekollakaspruuni karvkattega koertel on lubatud heledama tooniga silmad. Kõrvad on väga väikesed, üsna paksud, võrdkülgse kolmnurga kujulised, mille otsad hoiduvad silmade suunas. Hambad on tugevad ja kääritaolise lõikega. Alahuulte tekstuur ei ole nii tugev kui ülahuultel, et mitte takistada hammustust. Keel peaks olema sinakasmusta värvusega. Kael on lühike, tugev ja lõdva nahaga. Esijalad on sirged, keskmise pikkusega ja hea luustikuga. Tagajalad on lihaselised ja jõulised. Õlad on lihaselised ja hästi tahapoole asetsevad. Rind on lai ja sügav, selg on lühike ja tasane, lanne kergelt kumerduv. Täiskasvanud koeral ei tohiks keha piirkonnas lõtva nahka olla. Käpad on keskmise suurusega, kompaktsed, hästi koondunud varvastega. Saba on jäme, kõrge asetusega. See võib-olla kõrge kaarega või tihedalt keerdus või küljele pööratud. Shar pei karvkate on lühike ja harjaseline ning katsudes kare.
Koerte turjakõrgus jääb vahemikku 46-51 cm ja nad kaaluvad umbes 18 kg.

Toitmine
Koera on suhteliselt kulukas ülal pidada, kuna shar pei peab saama kvaliteetset toitu. Selles olev proteiinitase ei tohi aga liiga kõrge olla. Alates 6. elukuust peab shar peile hakkama pakkuma täiskasvanud koera toitu.

Suhtlus
Seltskondlik shar pei on suurepärane perekoer, kes pühendub jäägitult oma omanikele ja lastele. Ta on lojaalne, mänguhimuline ja energiline, kuid võib ka põikpäisust välja näidata ja territoriaalseks muutuda, kui keda pole varakult treenima hakatud. Kui shar peile on kasse juba kutsikana tutvustatud, hakkavad nad edaspidi hästi läbi saama. Kuid koerte puhul ei pruugi see õnnestuda. Shar pei naudib toas olemist ja vihkab külma.

Aktiivsus
Shar pei on aktiivne koer ja lepib hästi talle võimaldatava liikumiskogusega. Koer naudib mängimist. Koera peab kindlasti valvsalt kontrollima, kui lubate tal rihmata ringi joosta. Maja ümber olev aed peab olema kindlalt kinni.

Treenimine
Shar pei on intelligentne koer, kes vajab järjepidevat treenimist ja kindlameelset koolitajat. Rollid vahetuvad, kui omanik on liiga leebe, ebakindel või mitte piisavalt järjepidev. Üldjuhul on kõik shar peid küllaltki kangekaelsed!

Pesakond
Pesakonnas on keskmiselt 5 kutsikat.

Eluiga
Shar pei keskmine eluiga on 8-10 aastat.