Suuršnautser kuulub töökoerte rühma. Algselt kasutati neid karjatamisel, tänapäeval on nad seltsikoerad. Euroopas kasutatakse neid ka politsei- ja armeetöös. Suuršnautserid on hea iseloomuga, tasakaalukad ja vankumatult truud koerad. Samuti iseloomustab neid suur jõud, vastupidavus, kiirus ja visadus ning vastupanuvõime haigustele.

Välimus
Pea on tugeva ehitusega ja kõrvade vahel lame. Koon on jõuline ja lõpeb tömbi kiilu kujuliselt. Lõuad on tugevad ja kääritaolise hambumusega. Silmad on keskmise suurusega, tumedavärvilised ja ovaalsed. Kulmud on karvarohked. Kõrvad on v-kujulised ja kõrge asetusega. Kael on küllaltki pikk, tugev ja kergelt kumer. Rind on sügav ja lai. Lanne on tugev ja sirge, õlgade juurest kõrgem. Keha pikkus võrdub turjakõrgusega. Esijalad on sirged, tagajalad on hästi lihaselised. Käpad on kompaktsed, ümarad ja lühikesed. Saba asetseb kõrgel ja hoidub püsti. Karvkate on karmikarvaline, traatjas, tiheda aluskarvaga. Valge kasukaga suuršnautser on vägagi haruldane.
Isaste koerte turjakõrguseks võib-olla 65-70 cm ja kaal on umbes 45,5 kg. Emaste koerte turjakõrgus on 60-65 cm ja nad kaaluvad umbes 41 kg.

Toitmine
Suušnautser on toidu suhtes vähenõudlik koer.

Suhtlus
Suuršnautser on elav, aktiivne koer, kes võib vahel ka kangekaelsust üles näidata. Treenimine peab kindlakäeline olema. Koer võib tugevalt kiinduda ühte inimesse või siis kogu perekonda ning oma territooriumi suhtes on ta vägagi valvas. Teiste koerte, muude lemmikloomade ja lastega saab ta hästi läbi. Suuršnautser sobib ideaalselt aktiivse eluviisiga perele. Võõraste tulekust annab koer häälekalt märku, mis muudab ta suurepäraseks valvekoeraks. Koera peab juba varakult treenima ja sotsialiseerima hakkama. Suuršnautser ei sobi esmakordselt koeraomanikuks saavale inimesele.

Aktiivsus
Suuršnautser naudib liikumist ja mängimist. Kuid mäng võib vahel ka liialt tormakaks minna, seega peab tal tähelepanelikult silma peal hoidma. Koer naudib aktiivset elu ja väljas olemist.

Treenimine
Suuršnautser on intelligentne koer, keda on lihtne treenida. Õpetamine peab kindlasti järjepidev olema, kuna koer on küllaltki kangekaelse iseloomuga. Kutsikas vajab palju sotsialiseerimist ja koolitamist. Euroopas kasutatakse suuršnautserit laialdaselt politsei- ja armeetöös.

Pesakond
Pesakonnas on keskmiselt 7 kutsikat, kuid järeltulijaid võib ka rohkem olla.

Eluiga
Koera keskmine eluiga on 10-12 aastat.